Året rundt med vilde urter, bær og svampe

Foråret Det kan ikke komme tidligt nok, men det må heller ikke være for kort. Vi vil nyde hver dag med nye fremspirede planter – de må ikke komme på en gang – vi skal kunne følge med – Ramsløg må gerne titte frem allerede i begyndelsen af marts, men den skal gerne være til rådighed for vores mange retter helt frem til sidst i juni, når skovløg og vild løg tager dens plads i vores grønne køkken. For ikke at blive træt af ramsløgspesto blander vi den med de andre urter, der dukker op som for eksempel skvalderkålens nye friske blade. De også er fine i deres egen pesto eller friske i en vild salat med løgkarse, bellis, vild merian, ramsløgsblomster og ristede mælkebøtteknopper som topping. Prøv at skifte agurk og hvidløg ud med friske ramsløgsstængler fra blomsterstandene når du laver tzatziki.

Fra vores ture ved kysten sanker vi friske skud af strandarve som blandet med hjertekarse fra Sj. Oddes sydkyster eller kokleare fra strandengene ved Korevlerne som også bliver til en frisk strandtzatziki tilsat græsk yoghurt eller skyr. Strandkålen er gavmild med blade, stængler, knopper og til sidst de ærtelignende frugter – alting har sin tid – smag altid på det du sanker, om det smager som forventet eller måske allerede er blevet for bittert.

Sommeren tager forsigtigt over efter foråret.

Løgsmagen til dit vilde køkken kommer nu fra skovløg og vild løg, som du finder i det åbne land –deres runde frøstande og blomster smager fantastisk i næsten alle retter.

Kysten har nærmest en overflod af tilbud til dig den smukke lilla strandsennep giver nu smag til en strandpesto med strandmælde eller i fiskeretter. Rynket rose giver duft og smag til dessert og kage – Duften fra blomsterne kan fastholdes i sirup og rosensukker. Frugterne halveres og bruges i marmelade eller hakkede i pandekager eller andet bagværk.

Langs levende hegn og i skovlysninger byder et væld af bær på gode oplevelser med efterfølgende velsmagende søde sager. Kantarel og Karl Johan svampe er værd at gå efter allerede i juli og august.

Efteråret er først og fremmest svampetid – fugt og varme lokker den ene art frem efter den anden – først når nattefrosten sætter ind slutter jagttiden på de fleste interessante arter.

De sorte trompetsvampe og løgbruskhatte er eftertragtede kryddersvampe der er lette at tørre og gemme. De findes i de fleste skove i Odsherred, hvor der er lidt gamle grene der formulder.

Kantarellerne er eftertragtede og findes i modsætning til mange rørhatte kun der, hvor de altid har groet, så gem gps-koordinaterne når du er heldig et finde dit eget hemmelige sted – de gror ofte, hvor der tidligere har været overdrev med småkrat og græssende dyr. Det kan man se på ældre kort.

Nødder af forskellige slags samt bog fra bøgetræerne vil der være ekstra mange af i år på grund af den varme sommer sidste år. De samles i hård konkurrence med egerne og for spisekastanjerne vedkomne også med andre skovgæster

Vinteren Tro ikke at naturen ikke er leveringsdygtig. Nye svampe kommer til – nu sidder de bare på udgåede eller svækkede træer – østershat, fløjlsfod og judasøre levere et fint tilbehør til aftensmaden efter dagens tur i skoven.

Ved kysten stortrives både kokleare og strandbede til hvert sit formål – kokleare, som er en slags krydderplante egner sig til kryddersmør eller i en fiskeret. Strandbede er mild og god – bedre end om sommeren, hvor den ofte er for bitter. Nu er den god, blancheret eller smørstuvet som tilbehør til hvad som helst –så en strandtur kan også bibringe til et grønt islæt på middagsbordet.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Forår
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sommer
 
 
 
 
 
Efterår
 
 
 
 
 
 
 
Vinter
Det Vilde Køkken v/ Anna Stoltz Andersen og Jørgen Stoltz | CVR: 37599794 | Klintvej 158 B, 4500 Nykøbing Sj  | Tlf.: +45 50484564 | nusia2112@yahoo.dk
 
 
Sidst opdateret 25.03. 2024